id:Kaunas

idėjų Kaunui (at)rinkimo grupė: ekologija, kultūra, bendra(darbia)vimas

Apie id:Kaunas 7 liepos, 2009

Idėjų dirbtuvės ID: Kaunas (a.k.a. „Idėja Kaunui“) – atvira platforma (miesto tvarkymo, viešo gyvenimo gaivinimo, resursų kaupimo ir t.t.) idėjoms (at)rinkti, vertinti, sisteminti, pildyti, išbaigti ir, parengus įvairialypį įgyvendinimo planą, tikėtina – įgyvendinti.

Tai lyg viešas think-tankas, kur ekspertų ir kūrybininkų produkcija kokybiškai suliejama su bendruomenės ir išorine kūryba, problemų identifikavimu.

ID: Kaunas pagrindas – miestiečių (ir prijaučiančių) idėjos, kūrybingumas, jų įtraukimas. Todėl būtina garantuoti ir tolesnius idėjų teikimo ir reagavimo į jas būdus.

Nepakanka vien sąjūdžio šioms idėjoms generuoti ir su jomis dirbti. Judėjimas veiks tik tada, jei bus (geriausia išankstinė) reakcija ir kita kryptimi: savivaldybės, mero, kitų sprendimų priėmėjų (įskaitant įmones, organizacijas) kreipimasis dėl bendruomenės idėjų, pasiūlymų, nuomonės. (Dažnu atveju tai net ir privaloma pagal įstatymus, tačiau vykdoma neefektyviai.) Pvz.: 1) galvojame, kaip padidinti dviračių stovų skaičių mieste, kol paaiškėja, kad savivaldybėje šis klausimas jau apsvarstytas ir praėjęs. Kodėl neaptarta su bendruomene? 2) savivaldybė „sprendžia“ viešųjų tualetų trūkumo problemą. Kur kontaktas? Rezultatas – kuriozai ir skandalai. 3) nuo bendruomenės ir sprendimų izoliuota visuom. transporto sistema. 4) Skelbiamas idėjų, ką daryti Nemuno saloj, rinkimas (pozityvu), tačiau pasiūlymų likimas – neaiškus, jie ištirpsta, pradingsta.

Kaunui trūksta IDĖJOS – vardan ko jis turi būti (Klaipėda – uostas ir pajūris, Vilnius – sostinė…). Tačiau ji neprivalo būti viena. Mūsų idėjos –

1)       ekoKaunas – pirmasis ekologiškas miestas Lietuvoje. Tai vizija 20čiai ir daugiau metų, tačiau svarbius žingsnius, kurių dar nedaro kiti, galima daryti kasdien – nuo šiandien. Nepamirškime, kad tai reiškia ir gyvenimo kokybę: švarų orą, šviežią ir sveiką maistą, energetinį efektyvumą, resursų taupymą, ateities EKOnomiką.

2)       Lietuvos kultūros sostinė – 2010 ir kiekvienais kitais metais.

3)       Versliausias (bet ir soc. atsakingiausias) Lietuvos miestas – pagrindai/tradicijos jau yra.

4)       Gerovė kiekvienam. Tikėkimės, kad šie žodžiai apims ir demokratijos, realios savivaldos didinimą, biurokratijos ir neracionalių suvaržymų mažinimą, sąlygas savirealizacijai, kūrybingumui, įsiklausymui, kiekvieno/s įtraukimui į miesto gyvenimą ir tvarkymą/si.

id:Kaunas iniciatorė kadaise buvo “Kauno diena“ ir net Kauno miesto savivaldybė, o dabar idėją maigo Lietuvos žaliųjų sąjūdis (ir) EkoDirbtuvės.

Junkis ir TU – rašyk tiesiai čia, į ekodirbtuves at gmail.com arba ateik į viešą susitikimą Laisvės alėjos “Coffee Inn“ kiekvieną ketvirtadienį 17 val.

 

1 Responses to “Apie id:Kaunas”

  1. Edvardas Says:

    Be sisteminio pasiruo6imo iš labgebos srities, idėjos liks įprastiniame žemame atsilikimo lygyje. Įdomu, kodėl svetainės šeimininkai ignoruoja labgebą ir nori toliau laikyti Kauną atsilikimo lygyje ir užtikrinti tolimesnę kauniečių deportaciją į Vakarų šalis? Jau deportuota 300000 kauniečių!
    Išlikimo strategijos vadovėlio — knygos „Labgeba“, Kaunas, 2008 — 256 pusl. autorius, labgebas, išradėjas, m. daktaras, doc., Satkevičius Edvardas, Kaunas, LT-50281, J.I. Kraševskio 6-1, satkevichius@yahoo.com; satkevichus@mail15.com
    t. 8-37-333116, 8-676-87293, Kaunas 2009 11. 07 d.


Parašykite komentarą